Peticija Stožeru civilne zaštite i Vladi RH:

PROMIJENITE DISKRIMINATORNU EPIDEMIOLOŠKU MJERU ZA CRKVE!

Potpišite peticiju Stožeru civilne zaštite i Vladi Republike Hrvatske kojom tražimo ispravljanje diskriminacije i usklađivanje mjera za crkvene prostore prema kriteriju veličine prostora, kao što je to za dućane, kazališta, kina i političke sjednice!

Proslijedite i proširite ovu peticiju o čijem će rezultatu biti obaviješteni Stožer i Vlada!

Broj potpisnika:

16261

Test Izjave o zaštiti i obradi osobnih podataka pročitajte ovdje.

Tekst peticije:

Stožeru civilne zaštite i Vladi RH

Poštovani, zahtijevamo da pod hitno ukinete epidemiološku mjeru koja ograničava broj osoba u crkvenim prostorima na 25 i uskladite ju s mjerama za trgovine, umjetničke programe, kinoprojekcije, izložbene prostore i političke sjednice, u kojima se maksimalni broj prisutnih osoba računa prema veličini prostora tj. prema kriteriju 4 m² površine po osobi.

Želimo poštivati mjere, ali želimo i da su one razumne i ujednačene. Trenutno fiksno ograničenje broja osoba bez obzira na veličinu tj. kvadraturu crkve je protivno logici i zdravom razumu, te je diskriminirajuće i ponižavajuće za vjernike čije posjećivanje crkve se stavlja u drugorazredni položaj u odnosu na posjećivanje dućana, kazališta, kina i sl. Osim toga, u crkvi je puno manje kretanje ljudi, a time i rizik od zaraze, nego primjerice u trgovačkom centru.

Kao roditeljska udruga osobito skrećemo pozornost na učinak ove mjere na obitelji s djecom. Djeci je još puno teže doživjeti zajedništvo misnog slavlja putem medija nego odraslima, te je roditeljima ovom nepravednom odlukom dodatno ograničeno njihovo pravo na vjerski odgoj svoje djece.